Jak správně používat mezizubní kartáček?

Víte, jak správně používat mezizubní kartáček? Vysvětlíme Vám, jak na to. Je to jednoduché a zvládne to každý! 

zahlavy_použití mezizubních kartáčků

Každý z Vás jistě už ví, že zubní kartáček ani v kombinaci s tou nejlepší technikou čištění neodstraní všechen zubní plak. Ten se mimo jiné usazuje v mezizubním prostoru a může způsobit nejeden problém. Typickým projevem jsou záněty dásní a také mezizubní kazy, které je těžší odhalit v počátcích pouhým okem.

Párátka ani zubní nit nejsou mnohdy adekvátní náhradou mezizubního kartáčku. Jsou ale skvělým pomocníkem pro odstranění zbytků jídla a proto by neměli ve Vaší dentální výbavě chybět.

toothpick

Porovnání čištění mezizubním kartáčkem, párátkem a zubní nití.
(Zdroj: TePe)

Zásadní je také zvolit správnou velikost mezizubních kartáčků. Tomu se budeme podrobně věnovat v jiném článku, ale základní poučkou je, že kartáček musí jít do mezizubního prostoru zavést s mírným odporem, drátek se nesmí dotýkat stran zubů a štětinky by měli být natolik dlouhé a husté, aby se v mezizubním prostoru dostatečně rozvinuly a precisně odstranily všechen zubní plak. Jak můžeme vidět na předchozím obrázku.

1 2 3
krok1 krok2 krok3
Nejprve přiložíme špičku mezizubního kartáčku k mezizubnímu prostoru. Nejprve v šikmém úhlu k dásni.

Jemně bez použití nadbytečné síly vsuneme do poloviny mezizubního prostoru.

V druhém kroku narovnáme mezizubní kartáček kolmo k dásni (do roviny).

Nakonec vsuneme kartáček jemně tam a zpátky. Jednou denně - více není třeba!

Zdroj původního obrázku: Curaprox UK
Pro potřeby článku upravil: Zubáček.cz

Čištění mezizubních prostor by rozhodně mělo být součástí každodenního rituálu nás všech. Pokud s čištěním mezizubními kartáčky teprve začínáte, nebo jste ho delší dobu vynechávali, mohou dásně po použití mezizubního kartáčku krvácet. Tento jev je naprosto normální a je znakem zánětu dásní. Používáním mezizubních kartáčků zánět dásní postupně ustoupí a zhruba do týdně by měli přestat krvácet.


TIP: pokud máte počínající zánět dásně, zarudlé či oteklé místo v ústech, naneste před použitím na mezizubní kartáček gel s obsahem Chlorhexidinu. Není určen k dlouhodobému používání, ale ze zkušenosti víme, že nejčastěji do 3 dnů zánět, bolest či otok ustoupí.


Nakonec bych ráda jen dodala, buďte trpěliví. Naučit se správně a efektivně používat mezizubní kartáček chce, jako všechno ostatní, cvik a trpělivost. Pokud ale věnujete svůj čas a péči jednou denně večer vyčištění mezizubních prostor, budete mít zdravá ústa, svěží dech a krásný úsměv.

podpis článků Autor článku
Denisa Brabcová, DiS.
Specialistka dentálního sortimentu
Tým Zubáček.cz

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.