USMILE Y10 PRO: Inovace ve světě sonických kartáčků! Recenze a náš názor.

V čem se sonický kartáček Y10 PRO inovativní? Proč byste ho neměli mezi stovkami druhů kartáčků na trhu přehlédnout a jak by obstál při srovnávacím testu třeba s úspěšnou značkou Philips? To a ještě víc jsem pro Vás osobně otestovala a něco si o tom povíme.

zahlavy_Y10PRO_blog

UNBOXING, aneb co najdeme v krabici

Sonický kartáček USMILE Y10 PRO má elegantní a moderně vyvedené tělo které krásně padne do ruky. Oproti mému starému sonickému kartáčku Philipsy10 pro box Sonicare HealthyWhite+ je tělo na pohled kompaktnější a bytelnější, ale váhou a velikostí jsou prakticky totožné. V balení najdeme také dvě náhradní hlavice USMILE, které nejsou ani moc tvrdé ani moc měkké a krásně se při čištění přizpůsobují tvaru zubu. Samozřejmostí je také nabíjecí USB-C kabel a manuál v českém jazyce.

Před samotným spuštěním kartáčku Vás čeká odstranění bezpečnostní folie z integrovaných chytrých displayů a co si budeme, odstraňování fólií je nejlepší část rozbalování každé nové elektroniky. 😊 Při prvním spuštění vás čeká výběr jazyku kartáčku. Aktuálně kartáček podporuje 3 jazyky: angličtinu ENG, čínštinu CH a japonštinu JP. Český návod je ohledně prvního spuštění hodně konkrétní a nikdo by s tím neměl mít problém. Pokud jste ovšem takoví nešikové jako já, nastavíte si na kartáčku čínštinu a pak začnete panikařit. 😱 I na tohle výrobce myslel a resetování kartáčku a změna jazyka je naštěstí také jednoduchá.

Chytrý kartáček plný inovativních funkcí

Y10PRO (6)Kartáček má inovativní režim čištění SMART, který se přizpůsobí tomu jak vy čistíte a zvolí pro danou oblast nejvhodnější režim. V tom mu pomáhají pokročilé algoritmy umělé inteligence. Celkem má ale 4 režimy: SMART - intuitivní kombinace všech následujících, SOFT - nejjemnější režim pro citlivé oblasti, CLEAN - pro každodenní čištění, WHITEN - nejvýkonnější režim pro odstranění pigmentace s až 38 000 kmity za minutu.

Na vyzkoušení jsem samozřejmě zvolila chytrý SMART režim, protože ten nás všechny zajímá nejvíc a už jsem u něj zůstala. Sonické kartáčky používám už dlouhé roky, ale toto byla opravdu novinka. Kartáček sám měnil sílu a rytmus vibračních pohybů dle toho, jakou část zubů jsem právě čistila. Myslím, že většina z uživatelů sonických kartáčků s přemírou funkcí si najde ten jeden režim co mu nejvíc vyhovuje a už u něj zůstane. Když kartáček během čištění sám intuitivně přepíná mezi režimy mám pocit, že konečně využívám všechny dostupné funkce kartáčku.

postup cisteniZa zmínku také stoji vyhodnocování postupu čištění pomocí gyroskopu a AI algoritmů, který přesně ví, v kterých místech je potřeba ještě nějaké to vylepšení a přehledně to zobrazí na displeji v přehledné mapě úst. Což samozřejmě motivuje k lepší ústní higieně, protože když vidíte, že je potřeba ještě dalších 15 sekund k dokonalému výsledku, proč tomu nevěnovat trochu snahy.

Srovnání s jiným kartáčkem na trhu

Zrovna dnes (v den psaní této recenze) se mě zákazník na prodejně zeptal, k jakému kartáčku bych USMILE Y10 PRO přirovnala. Rozhodla jsem se proto nad tím zde trochu zamyslet a udělat si trochu průzkum na internetu. Ale technologie tohoto kartáčku je tak jedinečná, že se jen těžko hledá důstojný soupeř u konkurence. Nakonec jsem se ho rozhodla porovnat na českém trhu s Philips Sonicare SenseIQ (u nás Prestige), který také pomocí algoritmů umělé inteligence přizpůsobuje čistící režim kartáčku na míru jeho uživatele.

USMILE Y10 PRO Philips Sonicare Prestige
Y10 Pro-white-front3(Y10 Pro-白-正面3) PHILIPS-HX9992-12-Sonicare-9900-Prestige-Elektromos-fogkefe--SenseIQ-technológiával
Pohybů za minutu 38 000 68 000
Baterie 6 měsíců 2 týdny
Mapa úst integrovaný displey bluetooth aplikace
Cestovní pouzdro ne ano
Nabíjení kabel USB-C Philips stojan nabíječka
Cena 2 290 Kč* 8 299 Kč**

* Aktuální cena na Zubáček.cz ve chvíli zveřejnění článku
**Zdroj: https://www.philips.cz/c-p/HX9992_11/prestige-9900

signal-2023-11-06-224230_002V tabulce jsem srovnala pár základních parametrů obou kartáčků. Philips vyhrává jen na poli počtu provedených pohybů za minutu, ale když si vezmeme, že manuálním kartáčkem provedeme jen cca 300 pohybů za minutu, myslím že i 38 000 pohybů je výhra. Důležitější než výkon je v tomto případě správná technika čištění. Philips poté dává ke kartáčku ještě elegantní cestovní pouzdro, ale to je pak na každém, jestli mu ten téměř 4násobný rozdíl v ceně za cestovní pouzdro stojí.

Velkým plus je samozřejmě integrovaný displey který robrazuje postup a výsledky čištění spolu s vyznačením na mapě úst. Ostatní kartáčky mají toto převážně řešeno externí mobilní aplikací pomocí bluetooth, čehož já osobně nejsem fanoušek. Vím, že bych stejně jako u své chytré pračky na aplikaci brzo zanevřela, protože by mě nebavilo pro tak samozřejmou činnost jako je čištění zubů stále vytahovat mobil.

Výsledky co mluví sami za sebe

Byla jsem zvědavá, jestli výkon 38K kmitů je dostatečný a podrobila jsem kartáček malému testu. Po celém dnu od ranního čištění jsem použila tabletu na indikaci zubního plaku. Usazený plak byl vidět hlavně kolem dásní a v povrchu mezizubních prostor. Po klasickém cca 3 minutovém čištění byl prakticky veškerý indikovaný plak odstraněn. Maximálně vidno trochu zbylého plaku na 8mičkách kam se kartáček nedostal a toto místo je potřeba vždy manuálně dočistit jednosvazkovým kartáčkem.

pred a po

Shrnutí a poslední myšlenky na závěr

Sonický kartáček Y10 PRO od značky USMILE přináší inovace do dentální hygieny. S jeho inovativními funkcemi a režimem čištění SMART, který se přizpůsobuje potřebám uživatele, nabízí cenově dostupnou alternativu k dražším konkurenčním modelům na trhu. Jistě si zaslouží pozornost těch, kdo hledají kvalitní a výkonný elektrický kartáček za rozumnou cenu.

Nicméně, výběr mezi kartáčkem Y10 PRO a jinými značkami závisí na individuálních preferencích a potřebách každého uživatele. Rozhodujícím faktorem může být také cena a doplňkové funkce, které uživatel vyžaduje. V každém případě se jedná o kartáček, který přináší kvalitu a inovace do každodenní péče o naše zuby.

podpis článků_1
Autor článku
Denisa Brabcová, DiS.
Specialistka dentálního sortimentu
Tým Zubáček.cz
 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.