Proč starý zubní kartáček není váš nejlepší přítel: důležitost výměny každé 3 měsíce

Proč je důležité měnit zubní kartáček každé 3 měsíce? Jak to poznat a co se může stát když ho nevyměníme?

zahlavy_vymenakartacku_blog

O tom že zubní kartáček bychom měli měnit každé 3 měsíce už jistě slyšel každý z nás. To samé platí i pro nástavce k zubním kartáčkům. Hustí to do nás náš zubař i dentální hygienistka. Proč tomu tak, ale je? Proč zrovna po 3 měsících? Chtějí snad jen prodejci prodat víc zubních kartáčků nebo to má nějaký hlubší význam?

Společně se tedy podíváme na několik hlavních důvodů, proč je důležité dbát na stav svého zubního kartáčku a včas ho vyměnit:

1. Bakterie a plísně

Čištěním zubů na štětinách kartáčku ulpívají nečistoty a zubní plak. Ani řádným opláchnutím zubního kartáčku nedosáhnete dokonalé čistoty. Navíc zubní kartáček je při pravidelném používání ráno a večer prakticky stále vystavován vlhkosti. To je ideální prostředí pro množení bakterií. Čím déle jeden kartáček používáte, tím více bakterií se na něm stihne utvořit.

2. Opotřebování štětin kartáčku

Každodenním čištěním se kartáček opotřebovává. Někomu rychleji a někomu pomaleji v závislosti na tom, jak moc na kartáček tlačí. Zohýbané štětiny ale ztrácení svou původní pružnost a účinnost. Starý unavený kartáček už neodvede dokonalou práci jako dřív. Může vynechávat místa při čištění a zohýbané štětiny do špatného čistícího úhlu by mohli také podráždit dásně.

3. Prevence onemocnění dásní

Kartáček na kterém se přemnožili bakterie a jehož štětiny trčí do všech světových směrů už nezastane kvalitní práci. Odborníci proto doporučují jeho výměnu na 3 měsíční bázi jako prevenci vzniku onemocnění dásní jako je například zánět dásní (gingivitida) a parodontitida.

4. Prodělání nemoci

Pokud Vás skolila chřipka, angína, nachlazení nebo jiná virová infekce jistě víte, že byste měli například převléknout ložní prádlo. Proč byste tedy zapomněli na tak podstatnou věc jako výměna zubního kartáčku? Na zubním kartáčku se může virus uchytit a po ukončení nemoci se k Vám opět vrátit. Proto měňte zubní kartáček každé 3 měsíce a nikdy ho nezapomeňte vyměnit po prodělání nemoci! 

A na závěr ještě malý tip: Pokud máte elektrický zubní kartáček, v případě nemoci mějte po ruce nějaký obyčejný manuální kartáček, který práci na ten týden nemoci zastoupí a poté ho můžete s čistým svědomím hodit do koše.

Celkově lze říci, že pravidelná výměna zubního kartáčku každé 3 měsíce je důležitým krokem pro udržení zdravé ústní hygieny a prevenci zubních problémů. Je to snadný a cenově dostupný způsob, jak zajistit, že vaše ústa zůstanou čistá a zdravá.

podpis článků_1
Autor článku
Denisa Brabcová, DiS.
Specialistka dentálního sortimentu
Tým Zubáček.cz

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.