Jak vybrat a proč používat gel na mezizubní kartáček?

Víte k čemu je dobré používat mezizubní gel? A jak vybrat ten správný pro vaše potřeby? Dle složení a účelu použití jich existuje celá řada - jak se v nich ale orientovat?

zahlavy_mezizubni_gely

Zpráva, že se již nebude vyrábět mezizubní gel od švédské značky TePe nemile překvapila nás, ale také naše zákazníky. Množily se nám dotazy, jakou máme tedy náhradu a co bychom doporučili. Díky tomu jsme se ale rozhodli pro Vás připravit tohoto malého průvodce světem mezizubních gelů, jejich použitím a také důvodem, proč bychom je měli používat.

Proč používat mezizubní gel?

Odpověď je snadná - abychom měli zdravé dásně a chránili se před vznikem zubního kazu v mezizubních prostorech. Zubní kartáček vyčistí jen 60 % úst, o zbylých 40 % se musí postarat mezizubní kartáček. Ten odstraňuje zubní plak a zbytky jídla z míst, kam se zubní kartáček nedostane. Pomáhá tak při prevenci onemocnění dásní a zubního kazu. A pro mezizubní kartáček není lepší parťák než mezizubní gel.

Hlavní výhody:

  • snadnější a hladší zavádění kartáčku do mezizubního prostoru
  • dodatečná fluoridace v mezizubním prostoru (prevence zubního kazu)
  • při onemocnění dásní můžeme léčivou látku dopravit přímo k místě vzniku zánětu a urychlit tak léčbu

Jak vybrat vhodný mezizubní gel?

Pro začátek bych rozdělila mezizubní gely a dentální gely obecně na ty, které jsou určené pro každodenní používání a ty, které můžeme používat pouze krátkodobě, příležitostně.

Gel pro každodenní používání

  • nejčastěji s obsahem fluoridu, který pomáhá předcházet tvorbě zubního kazu
  • napomáhají snadnějšímu zavádění do mezizubního prostoru
  • pomáhají předcházet vzniku zubního kazu

Gel na krátkodobé používání

  • při akutním zánětu dásně, nebo po lékařském zákroku
  • obsahuje léčivé látky (nejčastěji chlorhexidin), které lze používat jen po omezenou dobu
  • aplikace mezizubním kartáčkem do mezizubního prostoru, nebo lokálně v místě zánětu

Náš tip, naše první volba

KAŽDODENNÍ POUŽITÍ

Z oblasti gelů pro každodenní použití bychom jako první možnost doporučili mezizubní gel Interprox. Obsahuje vysoké množství fluoridů a navíc hned několik antibakteriálních a antiseptických látek. Pro použití s mezizubním kartáčkem je u nás jasným vítězem. Je to hlavně mezizubní gel pro každodenní použití k tomu určený.

Dále z oblasti dentálních gelů, které jsou vhodné pro každodenní použití v mezizubních prostorech můžeme doporučit bylinný gel na dásně Herbadent. Paradontální gel z bylinného extraktu určený k lokálnímu ošetření při projevech paradentózyzánětů krvácivosti. Nebo intenzivní gel na ochranu dásní President se stahujícím účinkem při boji s parodontózou.

KRÁTKODOBÉ POUŽITÍ

Pokud vás trápí akutní zánět dásní, krvácivost či parodontóza, určitě je dobré nahradit každodenní gel tím léčivým. Pomůže Vám urychlit proces hojení, zmírnit krvácení a zmírnit bolest. S mezizubním gelem můžete použít jakýkoliv dentální gel, nebo dokonce i zubní pastu - NESMÍ BÝT ALE PŘÍLIŠ ABRAZIVNÍ - nevhodné jsou tedy například ty, které jsou určené na bělení.

Naší jasnou volbou jsou gely od značek jako TePe, Chlorhexil, Cursept - které obsahují léčivou látku chlorhexidine, nebo Herbadent Profesional gel, který je navíc obohacený sílou bylinného extraktu ze sedmi bylin.

Použití se může lišit dle výrobce a také množství obsažené léčivé látky. V průměru to bývá 10-14 dnů.

Doufáme, že jsme Vás přesvědčili, že správné používání mezizubních gelů je tou správnou cestou a usnadnili jsme Vám jejich výběr.

podpis článků Autor článku
Denisa Brabcová, DiS.
Specialistka dentálního sortimentu
Tým Zubáček.cz

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.